Jouw nieuwbouwwoning is klaar voor de toekomst
Een nieuwbouwwoning? Dat is wel zo makkelijk én kan behoorlijk schelen in de maandelijkse energielasten. Makkelijk omdat je bij de keuze voor nieuwbouw niet meer hoeft na te denken over een toekomst waarin er geen gasaansluiting meer is. Deze woningen zijn immers al zonder gasaansluiting gebouwd en beschikken ook nog eens over de nieuwste installaties als het gaat om het verwarmen van je woning en elektriciteit opwekken. Hiermee kun je dus met een gerust hart vooruit. Deze maatregelen zorgen ook (bij normaal verbruik) voor een lagere energierekening dan in een bestaande woning van dezelfde grootte.
Heel Nederland stapt over
De gasaansluiting vervalt voor heel Nederland in 2050. De komende jaren zullen gemeentes hier al stapsgewijs naar toe werken. Als jouw buurt aan de beurt is, en je jouw bestaande woning gasloos wilt maken, krijg je te maken met flinke kosten.
Denk hierbij aan kosten voor:
- Een luchtwarmtepomp,
- vloerverwarming,
- zonnepanelen,
- isolatie van de muren, buitengevels, het dak en bijvoorbeeld de garage,
- HR ++ glas,
- inductiekookplaat en extra zuinige koel-vriescombinatie in de keuken.
Er komt dan veel op je af qua kosten, tijdsinvestering en energie die het kost om deze aanpassingen te doen. Als je een nieuwbouwwoning koopt dan heb je al deze zorgen niet. Je bent met nieuwbouw volledig voorbereid op een toekomst waarin Nederland wordt afgesloten van het gas. Dat geeft een gerust gevoel.
Een slimme investering
Alle duurzame installaties en de meest nieuwe technieken zijn al bij de koopsom van een nieuwbouwwoning inbegrepen of in lease-vorm aanwezig. Alles is vakkundig geïnstalleerd en helemaal compleet. Een nieuwbouwwoning kan daarom over het algemeen hoger zijn geprijsd dan een bestaande woning. Maar je hebt bij aankoop van een duurzame woning bij de meeste hypotheekverstrekkers wel extra leencapaciteit op de hypotheek en een rentekorting. Ook op de lange termijn is dit dus een heel slimme investering.
Jouw woning in dit project
BPD heeft de ambitie om de nieuwbouwwoningen zo duurzaam mogelijk te maken. In deze fase van het project kunnen we nog niet exact aangeven welke duurzame installaties en technieken er toegepast gaan worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zonnepanelen, laadpalen voor elektrische auto's of autovrije zones etc. Zodra er meer bekend is, lees je op deze pagina alle informatie over het aspect duurzaamheid en op welke manier dat van toepassing is op jouw woning in dit project.
Balansventilatie / WTW installatie
De woningen worden voorzien van een mechanisch ventilatiesysteem voorzien van warmteterugwinning, ook wel WTW of balansventilatie genoemd. In de wtw-unit zitten 2 ventilatoren en een warmtewisselaar die ervoor zorgen dat de warmte uit de afgevoerde ventilatielucht wordt teruggewonnen en wordt gebruikt om de verse binnenkomende lucht voor te verwarmen. Op deze wijze gaat er geen warmte verloren bij het ventileren van de woning en voelt de verse lucht in de winter veel minder koud aan.
Warmtepomp in Park Rapijnen
Voor de woningen in Park Rapijnen is nog niet bekend welk type warmtepomp er toegepast gaat worden. Zodra hier meer over bekend is, zullen we de informatie updaten. Onderstaand vind je meer informatie over de bodem- en luchtwarmtepomp. De appartementen van het project Park Rapijnen krijgen een luchtwarmtepomp.
Bodemwarmtepomp
Een bodemwarmtepomp is een duurzame manier om je woning te verwarmen. Deze warmtepomp haalt warmte uit de bodem en geeft deze af binnen in huis. In de zomer werkt dit principe precies andersom. Op die manier kun je met de meeste bodemwarmtepompen en vloerverwarming je woning ook koelen!
Wat betekent dit voor jouw nieuwbouwwoning?
Om te beginnen heb je in je woning een warmtepomp die de binnengekomen warmte of kou afgeeft aan het vloerverwarmingssysteem en het boilervat voor warm water. Het boilervat heb je in huis om warm water op te slaan. Het boilervat en de warmtepomp zijn twee aparte installaties, maar kunnen bij sommige merken ook uit een all-in-one oplossing bestaan. Natuurlijk wordt dit netjes weggewerkt in de technische ruimte van jouw nieuwbouwhuis, of vrij op zolder.
Om uiteindelijk de verwarming en koeling te regelen, heb je in de meeste gevallen in iedere kamer een temperatuurregelaar aan de muur. Een bodemwarmtepomp heeft weinig onderhoud nodig. Voor een jaarlijkse check en service aan jouw bodemwarmtepomp kun je – net als vroeger bij een cv installatie - gewoon een servicecontract afsluiten met specialisten.
Luchtwarmtepomp
Een luchtwarmtepomp is een duurzame manier om je woning te verwarmen. Deze warmtepomp verzamelt warmte uit de lucht, dat wordt gebruikt voor warm water en vloerverwarming. In sommige gevallen kan een luchtwarmtepomp ook de woning koelen.
Wat betekent dit voor jouw woning?
Voor jouw nieuwbouwwoning betekent dit dat je buiten een installatie hebt die bijvoorbeeld op het dak of aan de buitenmuur geplaatst wordt. De warmtepomp in je woning verhoogt de warmte en geeft het af aan de vloerverwarming en het boilervat. Het boilervat heb je in huis om warm water op te slaan. Het boilervat en de warmtepomp zijn twee aparte installaties maar kunnen bij sommige merken ook uit een all-in-one oplossing bestaan. Natuurlijk wordt dit netjes weggewerkt in de technische ruimte van jouw nieuwbouwhuis, of vrij op zolder.
Om de verwarming te regelen heb je in de meeste gevallen in iedere kamer een temperatuurregelaar aan de muur. Een luchtwarmtepomp heeft weinig onderhoud nodig. De installatie die buiten staat moet onbelemmerd staan en schoon blijven. Voor een jaarlijkse check aan jouw luchtwarmtepomp kun je – net als vroeger bij een cv installatie - een servicecontract afsluiten met een specialist.
Warmtepomp voor appartementen
De appartementen van het project Park Rapijnen krijgen een luchtwarmtepomp. Wat dat is, lees je hieronder.
Energieverbruik
Alle woningen in Park Rapijnen voldoen aan de laatste eisen omtrent duurzaamheid (BENG). Een aantal woningen worden zelfs nóg een stap duurzamer en zijn hierdoor energieneutraal. Dat houdt in dat de energie die je verbruikt en de energie die je bijvoorbeeld via zonnepanelen opwekt ongeveer gelijk is.
ENG niet van toepassing op appartementen en woningen 't Erf
Let op: de appartementen en de woningen van 't Erf voldoen niet de ENG-berekening. Deze worgen BENG.
Laadpaal elektrische auto
In dit nieuwbouwproject is een laadpaal voor jouw elektrische auto inbegrepen óf het is mogelijk om dit bij de bouw als meerwerk uit te laten voeren op je eigen terrein. In je Mijn Eigen Huis account vind je hier bij start verkoop meer informatie over. Denk je eens in hoe luxe; thuiskomen en direct inpluggen. Vervolgens hoef je nergens meer aan te denken terwijl jouw auto oplaadt. De volgende ochtend stap je weer met een volle batterij en 100% actieradius in de auto. Fijn!
Vloerverwarming
Jouw woning heeft straks bijna overal vloerverwarming in plaats van radiatoren. Dat is een luxe! Altijd warme voeten en overal in huis behaaglijk warm. Ook fijn is dat je in je kamers geen radiatoren hebt die stiekem een hoop ruimte innemen. Daarnaast word je altijd wakker in een lekker warm huis. In de badkamer wordt in sommige gevallen gebruik gemaakt van een elektrische radiator als hoofdverwarming.
Overal een prettige temperatuur
Vloerverwarming is een stelsel van kunststof buizen onder jouw vloer. Deze buizen vullen zich met water van maximaal 35-45 graden Celsius om het overal in huis lekker behaaglijk warm te krijgen. Een stuk zuiniger dan bij een oude cv-ketel waarbij het water tot een hogere temperatuur moet worden verwarmd. Het is raadzaam om de thermosstaat op één waarde te laten staan voor een snellere werking en beter rendement.
Zonnepanelen
Zonnepanelen zijn een duurzame manier om je woning van elektriciteit te voorzien. Het werkt als volgt: op het dak van je woning, schuur, garage of gebouw, liggen zonnepanelen. Het licht van de zon wordt in de panelen omgezet in energie; stroom dus! Die stroom kun je direct gebruiken in huis.
Voordelen zonnepanelen
Wist je dat zonnepanelen de CO2-uitstoot van je huishouden verlagen? Dat draagt positief bij aan het milieu. Alle opgewekte stroom die je niet gebruikt, wordt terug geleverd aan het elektriciteitsnet en verrekend met je energierekening. In de toekomst is het ook mogelijk om de stroom op te slaan met een speciale thuisaccu. Via de slimme meter in huis heb je alles direct inzichtelijk. Daarnaast gaan zonnepanelen gemiddeld tot wel 25 jaar mee en hebben ze weinig onderhoud nodig. Jaarlijks controleren op vuil of beschadigingen is voldoende.
Zonnepanelen appartementen
De zonnepanelen op het appartementengebouw zijn t.b.v. centrale voorzieningen (dus alles wat onder de VVE valt). De gemeenschappelijke ruimten, zoals de verlichting en de lift, verbruiken veel stroom. De zonnepanelen en de omvormer worden in dit geval rechtstreeks aangesloten op de meterkast van het gebouw. Voor de bewoners van het gebouw verandert niets aan de elektriciteitsrekening. Op termijn – en zeker als de zonnepanelen zijn terugverdiend, kan de VvE-bijdrage wellicht dalen doordat de VvE minder betaalt aan stroom.